Vistas de página en total

4 oct 2010

Tècniques d'Organització d'esdeveniments TEMA 2

TÈCNIQUES D’ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS

TEMA 2: Tipus d’actes

CLASSIFICACIÓ

Es classifica des del caràcter de l’emissor. No el rang dels assistents.

Actes públics:

- No oficials

- Oficials

Actes privats

ACTES PÚBLICS

Nº indeterminat de persones, no íntims.

Són persones físiques o jurídiques com artistes, empreses, institucions, autoritats etc. Es porten a terme en la vida d’aquestes organitzacions i són presentacions, obertures de parlaments, partits de futbol, processions etc.

Tot i això, no tots els actes públics són multitudinaris, cerimoniosos o organitzats i finançats amb medis públics. Trobem dos grans subgrups: els actes oficials i els actes no oficials.

a) No oficials

Organitzats per persones físiques o jurídiques (empreses, organitzacions...) estan oberts a la gent.

Constitueixen la majoria dels esdeveniments que es produeixen en una comunitat, responen als interessos d’organitzacions i estan subjectes a uns mecanismes de control propis.

b) Oficials

Administracions, la prefectura i poders de l’Estat.

Estan organitzats per persones físiques o jurídiques que formen part de l’estructura oficial de l’Estat i de l’administració a distinta escala (tomes de possessió de presidents, inauguracions, celebracions religioses en Estats confessionals)

Estan subjectes a un estricte control i rigor organitzatiu i pressupostari. Han de complir una normativa protocol·lària i han de respondre als interessos de tots els ciutadans pel fet de ser finançats amb fondos públics.

Aquests poden ser:

- De caràcter General

Organitzats per la corona, el Govern, l’Administració de l’Estat, les CCAA o corporacions locals, commemoracions o esdeveniments nacionals, autonòmics, provincials o locals.

- De caràcter Especial

Organitzats per determinades institucions o organismes o autoritats relacionades amb el poder executiu, judicial o militar.

Àmbit específic dels seus respectius serveis, funcions i activitats.

ACTES PRIVATS

De caràcter íntim, molt restringit.

S’acut per relacions interpersonals d’estricta consanguinitat amistat o compromís social. No implica que es realitzin en secret o informalment.

Poden ser o bé de caràcter familiar o bé de caràcter corporatiu.

a) Actes Corporatius o d’empresa

- De comunicació externa: Participen altres persones o empreses a part de la que ho organitza: congressos, visites guiades, fires, conferències...

- De comunicació interna: Actes en els que participen únicament persones pertanyents a l’empresa que l’organitza: Juntes d’accionistes, assemblees, festes, viatges, dinars/sopars d’empresa...

b) Actes socials

Banquets, discursos, conferències etc. Es poden trobar com actes paral·lels a un altre tipus d’actes, ja siguin públics o no.

c) Esdeveniments socials privats

Són més familiars però poden arribar a tenir dimensions més amplies. Matrimonis, funerals, altres reunions familiars, etc.

APLICACIÓ DE LA NORMATIVA

Les normes depenen de l’acte:

ACTE PÚBLIC OFICIAL

Només en actes oficials (convocats pel govern, administració pública, les CCAA i corporacions locals) s’ha d’aplicar el Real Decret 2009/1983 i normatives autonòmiques o locals relatives al protocol.

El Decret presenta una variant pels esdeveniments del poder legislatiu i judicial, classificats com actes especials que s’han de regir per la normativa pròpia i tradició.

ACTE PÚBLIC NO OFICIAL

En tots els actes no oficials, com a norma subsidiària, si hi ha presents càrrecs públics o institucions de l’Estat, sí que s’aplica la normativa del Decret. En canvi, en aquest tipus d’actes ens haurem de basar en els usos i costums socials i en les pautes que estableixi cada empresa, els quals no estan regulats per llei.

ACTE PRIVAT

Es regirà únicament pel tracte social degut al seu caràcter íntim i restringit. En els actes familiar impera la voluntat del convocant o limitacions pressupostaries. El costum és tant important com els desitjos d’innovar en els plantejaments cerimonials.

PRIVATS

PÚBLICS

Sense normativa.

Tracte social.

No oficials: Normativa pròpia i usos socials

Oficials: De caràcter general i especial. Legislació existent.

S’aplica el Decret d’àmbit nacional si és tracta d’un país. En canvi, s’aplica el Decret d’àmbit nacional i autonòmic per cada comunitat.

REAL DECRET 2009/1983

S’aprova l’ordenació general de presidencials de l’Estat.

EN L’ÀMBIT TERRITORITORIAL

Àmbit d’aplicació autonòmic:

No confondre la precedència de comunitats amb les lleis promulgades per aquestes. Es realitza arrel de competències recollides en Estatus d’autonomia i són d’ús obligat exclusiu en el territori de cadascuna per ordre cronològic de la seva aparició.

Àmbit d’aplicació d’Administració Local:

Normatives pròpies en ajuntaments i diputacions, en exercici de les seves necessitats.

CERIMONIAL I PROTOCOL

Són parts integrants dels esdeveniments programats per persones jurídiques o físiques.

a) Protocol

“Regla Cerimonial diplomàtica o palatina establerta per Decret per costum, així com tècniques específiques tradicionals i modernes que són d’aplicació de caràcter públic o privat i de caràcter formal i de naturalesa oficial o no.”

És el principal conductor.

b) Cerimonial

Desenvolupament i contingut dels actes, així com el conjunt de formalitats per la celebració dels mateixos.

Proporciona el marc relacional adequat en el que es desenvoluparan els vincles entre ells i el protocol. Gestió de l’espai temporal i de la seva presència pública.

Col·labora a construir la identitat i a percebre la imatge de l’organització en l’àmbit idoni.

No hay comentarios:

Publicar un comentario