Vistas de página en total

25 nov 2010

Dret públic i privat- BLOC 2- T1.6

BLOC 2 - TEMA 1 (6ª part): EL DRET CIVIL. Els drets reals (II) –dret de propietat

IDEES BÀSIQUES

El dret a gaudir i disposar d’una cosa sense més limitacions que les establertes a la llei. És el màxim poder que una persona pot tenir sobre un bé.

Es composa d’una sèrie de facultats:

1. El dret d’usar

2. El dret de disposar

El dret de propietat no és un dret il·limitat. Té tres límits:

1. S’ha d’exercir de forma racional i no ser abusiu.

2. Ha de respectar el interès social.

3. Pot ser expropiat a canvi d’una indemnització.

FORMES DE PROPIETAT EN ELS SUPÒSITS DE PLURALITAT DE PROPIETARIS

Hi ha tres formes:

COMUNITAT DE BÉNS

Hi ha comunitat de béns quan la propietat d’una cosa o d’un dret pertany de forma indivisa a dues o més persones. Per exemple: un pis o un edifici amb tres propietaris.

Si la comunitat de béns no estableix formes internes de funcionament es regirà pel que estableixi el codi civil de Catalunya si el bé està a Catalunya.

Els membres de la comunitat de béns se’ls anomena “Comuneros”.

DRETS DELS COMUNERS

1. Servir-se de la cosa segons el seu destí de forma que no perjudiqui el interès de la comunitat de béns.

2. Tots tenen o són propietaris per parts iguals excepte que s’estableixi o es pacti una altra cosa.

3. La comunitat de béns s’administra seguint un règim de majories.

4. Poden demanar la divisió de la cosa comú, és a dir o s’ho queda un, dos, o entre els tres. I ho poden fer de mutu acord, arbitralment o judicialment.

5. Possibilitat d’alterar la propietat amb el consentiment de tots.

6. Poden cedir la seva part de quota.

La propietat de béns a Catalunya està regulada en el codi civil de Catalunya.

PROPIETAT HORITZONTAL

Està regulada a Catalunya en el codi civil de Catalunya, i a la resta de l’Estat a la llei de propietat horitzontal.

És una propietat especial constituïda sobre edificis dividits per pisos o locals susceptibles d’aprofitament independent. I s’atribueix al propietari de cada pis o local el dret exclusiu sobre la seva propietat i el dret sobre els elements i serveis comuns com l’ascensor, la façana, el terrat...

El propietari d’un pis o local ho és a més a més dels elements i serveis comuns. Tots els propietaris formen l’anomenada: comunitat de propietaris. Que funciona en base als acords que prenen a les seves juntes

El codi civil de Catalunya estableix que serà obligatori celebrar una junta un cop a l’any per aprovar les comptes de l’exercici anterior, el pressupost de l’any vinent i la renovació de càrrecs. Aquesta junta s’anomena: junta ordinària.

També és possible celebrar juntes extraordinàries si les circumstàncies ho requereixen.

Els acords s’aproven per majories que pot ser en alguns casos qualificada. I, excepcionalment per unanimitat. Els acords només poden afectar al funcionament dels serveis i elements comuns.

Les despeses de comunitat en principi, es distribueixen en funció del coeficient de propietat, encara que excepcionalment es pot acordar un altre sistema. Els coeficients de propietat de totes les entitats ha de sumar 100 i representen la participació de cada entitat en la totalitat de l’edifici.

MULTIPROPIETAT

És l’aprofitament per torns de béns i immobles d’ús turístic. Consisteix en l’adquisició d’un ret d’ús de caràcter temporal sobre un bé immoble a canvi d’una quota.

El termini ha de ser superior a 3 anys i inferior a 50. En el contracte d’adquisició d’aquest dret s’ha d‘especificar obligatòriament el següent:

1. La descripció exacte del bé.

2. El dia i hora d’entrada i sortida.

3. Especificar a relació de béns mobles amb els que compta el bé.

El bé immoble destinat a multipropietat haurà de tenir un accés a la via pública. I està ubicat en un edifici en el que, com a mínim, hi hagi 10 apartaments destinats a ús turístic. És a dir, edificis preparats i destinats a això.

És obligatòria la inscripció del contracte en el registre de la propietat. Una vegada subscrita al contracte, l’adquirent té 10 dies per renunciar.