Vistas de página en total

20 ene 2011

Dret públic i privat- BLOC 2 - TEMA 4.1

DRET PÚBLIC I PRIVAT

BLOC 2 - TEMA 4 (1ªpart): EL DRET MERCANTIL.

IDEES BÀSIQUES

És la matèria del dret que regula els actes de comerç i les relacions entre comerciants.

Es caracteritza perquè és una branca especial del dret privat i s’estructura al voltant de la figura de l’empresa o dels comerciant.

Les seves fonts de regulació són el codi de comerç, les lleis mercantils especials i els usos del comerç. És a dir, el dret mercantil és una branca del dret que es concentra en el món del comerç i de l’empresa.

L’EMPRESA

És l’organització de factors productius (capital i treball) per la producció i la intermediació de béns i serveis destinats al mercat.

Una empresa pot adoptar la forma de persona jurídica, pot ser un patrimoni autònom o una organització. L’empresa és una forma d’activitat i el seu titular pot ser un empresari o un comerciant.

Empresari individual

Aquella persona física o jurídica que en nom propi exerceix una activitat d’intermediació en el mercat, generalment amb ànim de lucre.

Hi ha dues classes d’empresari individual:

- Persona jurídica: És la que coneixem com a societat mercantil

- Persona física: Que actua de forma individual.

L’empresari individual ha de tenir capacitat legal per exercir comerç, és a dir, ser major d’edat i tenir lliure disposició sobre els seus béns. I s’ha de dedicar habitualment al comerç. És a dir, de forma continua i permanent. Per ser considerat comerciant ho haig de fer habitualment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario